Hoe bouw je als merk een sterke community op?
Veel merken willen maar al te graag een brand community opbouwen. Het hebben van een online community biedt namelijk erg veel voordelen voor een organisatie. Het is geweldig voor de online vindbaarheid, je krijgt waardevolle input in jouw bedrijf en productontwikkeling, het verhoogt je customer lifetime value, leden van de community dragen zelf nieuwe mensen aan en het kan de marketingkosten drastisch verlagen.
Het opbouwen van zo’n community is echter geen kinderspel en kan een flinke (tijds-)investering met zich meebrengen. Vaak krijgt de marketingafdeling de opdracht om een online community op te bouwen. Het zou zelfs kunnen dat jij dit leest omdat je precies in dat proces zit. Voordat je start met het opbouwen van een community voor jouw merk is het belangrijk om jezelf af te vragen wat je uit deze community wilt halen en of jouw bedrijf er wel klaar voor is om een community op te gaan bouwen. Bij het opbouwen van een sterke online community moet je niet alleen de marketingafdeling meekrijgen, maar het bouwen van een community moet idealiter binnen alle facetten van het bedrijf worden gedragen. Zie het opbouwen van een brand community dus niet als een marketingstrategie, maar als een bedrijfsstrategie.
Wie is de doelgroep van je merk community?
Bij het starten van een brand-community is het van belang om exact te weten wie je doelgroep is en wat er binnen die doelgroep speelt. Wat zijn problemen waar je doelgroep tegenaan loopt? Wat drijft ze en waarom zijn ze klant van jouw bedrijf? Heeft je doelgroep een overkoepelende behoefte? Of zijn er binnen een grote doelgroep kleine fanatieke groepen te vinden die een sterke motivator hebben? Zijn er ambassadeurs met een bestaande community te vinden die perfect in lijn liggen met jouw visie?
De community die je zoekt bestaat dus al. Het is aan jou om deze doelgroep te vinden, ermee in gesprek te gaan en te zorgen dat je marketing aansluit bij deze doelgroep. Zo heeft de doelgroep van een bouwmarkt behoefte aan een community rond doe-het-zelven, en heeft een klant van een luiermerk waarschijnlijk behoefte aan vragen, tips en antwoorden over jong ouderschap. Het vinden van je community ligt dus altijd dichtbij je merk en je bedrijfswaarden.
Neem bijvoorbeeld Lego. Het merk gebruikt een community van fans die zelf sets kunnen ontwerpen en deze kunnen delen binnen de Lego Ideas community pagina. Andere fans kunnen stemmen op hun favoriete sets en populaire sets kunnen in de winkel gelegd worden. De bedenker van de set krijgt zelfs een deel van de totaalomzet van deze set en kan een ‘Lego Master Builder’ worden.
Lego Ideas Community Pagina
Bijdragers krijgen stemmen voor creatief werk. De rest van de community kan werk van een ander beoordelen, tips geven en zelf een bijdrage maken.
Interessant aan dit voorbeeld is dat het goed illustreert wat een community kan bijdragen, maar ook wat belangrijke drijfveren zijn voor een community om een waardevolle bijdrage te leveren. Zo bestaat de doelgroep van Lego vaak uit creatieve techneuten. Op hun werk moeten ze vaak binnen vooraf bepaalde kaders werken. Bijdragen aan de Lego Idea Community geeft ze volledige vrijheid om te bedenken wat zij willen. Het scoresysteem op basis van ‘originaliteit’, 'bouwtechniek' en de ‘details’ van het werk zorgen ervoor dat bijdragers gemotiveerd zijn, en helpt andere leden om eenvoudig bij te dragen. Tot slot zit er een sterke motivator, want als je product gekozen is zit er ook een aantrekkelijke financiële beloning aan vast. Al zijn de bragging rights vermoedelijk waardevoller dan het geld.
Een aantal belangrijke motivatoren voor een individu om bij te dragen aan een community zijn:
Emotionele support en aanmoediging
Het gevoel bij te dragen aan een groter geheel. Mensen zijn niet gemotiveerd om stenen te leggen, ze zijn gemotiveerd om een kathedraal te bouwen.
Het cultiveren van vaardigheden en interesses
Het gevoel vrij te kunnen experimenteren
Een bepaalde status die je kan verkrijgen binnen de community
De sociale links die bij een community horen.
Gedeelte normen en waarden met andere community leden en het merk
Dit kan je versterken door het toevoegen van een beloningsstructuur, het het uitlichten van waardevolle bijdragen en bijdragers, het zo makkelijk mogelijk maken van het plaatsen van bijdragen en het zorgen voor governance. Het helpt om zelf ook richting te geven door middel van een Q&A, het duidelijk verspreiden van je visie en missie, het toevoegen van challenges en het geven van een goed voorbeeld.
Is jouw merk klaar voor community building?
Heb jij sterk inzicht in je doelgroep en weet je waar deze doelgroep een sterke behoefte naar heeft, dan kan je gaan bedenken of jouw merk geschikt is om een brand community op te gaan bouwen. Kan jij de community gedachte door de hele organisatie verspreiden? Zijn alle afdelingen klaar om een steentje bij te dragen aan het bouwen van de community?
Ook is het van belang dat het merk een sterke, positieve visie en missie heeft. Omdat jouw community onderdeel wordt van je merk is het belangrijk om authentiek over te komen. Voor een community merk is het des te belangrijk dat je waarden hebt en deze deelt met je doelgroep.
Kunnen wij helpen om jouw brand community op te bouwen?
Met mijn ervaring in het bouwen van (online) brand communities denk ik graag mee hoe jouw bedrijf een sterke brand community kan bouwen. Bij dear ivy, werken we voor bedrijven die een positieve impact willen maken. Community building is een van onze krachten en wij helpen jouw dan ook graag om een krachtige connectie met jouw doelgroep te leggen.
Neem contact met ons op, en dan kom ik snel een kop koffie drinken!